Olvasóinknak

Kedves Olvasóink!



Szeretettel és Tisztelettel köszöntöm Önöket!

Mielőtt a Tanú vélemény rovat szellemi önarcképét átnyújtanám Önöknek, engedjék meg, hogy köszönetet mondjak azért a szeretetért, bizalomért, amelyet a lap indulása óta Önöktől kaptam. Köszönöm a biztatást, az elismerő szavakat, még egyszer köszönöm, és továbbra is elvárom a segítő szándékú kritikákat, bíráló megjegyzéseket is, amelyet Önöktől kaptam.

„Nyelvében él a nemzet!” – hangzik a máig ható intelem. Ez a nyelv pedig napjainkban végveszélyben van! A könyvekből, a folyóiratokból, a képernyőn keresztül árad felénk a szellemi bóvli, a szennyes gondolat, az esztétikai-erkölcsi-világnézeti mocsok, egyre jobban teret hódít a durvaság, az erőszak, a hazugság… Körülvesz bennünket a döntően önző és haszonelvű világ, amely elérni és megszerezni akar, amely az élet minőségét csak az anyagi javakban és az élvezetekben méri.

E „tiszta fényű lappal”, ahogyan Hegyi Béla író, esszéista nevezte, a Tanú tiltakozni kíván a mindennapjainkat elárasztó szellemi igénytelenség ellen.

A nemzeti kultúra és műveltség terjesztésével, a korrekt tájékoztatás megteremtésével ez a folyóirat - a maga szerény módján - szeretné elősegíteni az emberi személyiség méltóságának, egyenlőségének és tiszteletének, mint demokratikus eszménynek a megvalósítását.

Az irodalom, a szellem, a szív erejével kíván hozzájárulni a honfitársak igazságosságra, szabadságra és hazaszeretetre történő neveléséhez, az ismeretek és eszmék szabad kicseréléséhez, a hazánk múltjának és jelenének pótolhatatlan, egyedi és meg nem újítható forrását jelentő kulturális örökségünk megőrzéséhez.

Európa szívében csak erős nemzeti műveltséggel, évszázados hagyományainkkal tudunk megmaradni függetlennek, magyarnak. Ismert, hogy a nemzeti öntudatot történelmünk viharos századaiban az irodalom, a kultúra tudta megőrizni. A nemzetmegmaradás egyik legfontosabb eszköze a nemzeti kultúra: ha van nemzeti kultúránk, létezik nemzet is. A diktatúra időszakaiban az irodalom jelentette az egyedüli kapaszkodót, a vigaszt; szólt helyettünk az egész nemzet helyzetéről, kínjairól. A Tanú /Németh László emlékére/ azért született, hogy szellemi-lelki otthona legyen azoknak az öntudatos, tenni akaró polgároknak, akik még hisznek az eszményekben, a kultúra összetartó erejében.

Ma költők, írók, tudósok helyett médiasztárokra hallgatnak a gyermekeink, és megmosolyogni való bolond, aki elérzékenyül a kristálytiszta költészet olyan hangjain, mint Áprily Lajos Március című versének utolsó strófája, amely így hangzik:

„Barna patakja
napra kacagva
a lomha Marosba csengve siet,
Zeng a csatorna,
zeng a hegy orma,
s zeng - úgy-e zeng, úgy-e zeng a szíved?”

A Tanú, indulásakor arra vállalkozott, hogy a kortárs irodalom, a művészetek, valamint a hiteles történetírás és politológia eszközeivel szolgálja az igényes olvasókat, fölvállalva a nemzeti értékeket, a polgári esztétikai-erkölcsi értékrendet.

A közjó elkötelezett és önzetlen szolgálatára törekedve igyekszem megtartani azt az erkölcsi-szakmai igényességet, amit a lap ars poeticájában megfogalmaztam.
Nem várom el olvasóimtól, hogy véleményük mindenben egyezzen a szerző meggyőződésével, pusztán arra törekszem, hogy írásaimmal továbbgondolkodásra késztessem, éltessem, hitet és önbizalmat adjak. Az aztán már az olvasó dolga, hogy saját élményeivel, tudásával, gondolataival, érzésvilágával egészítse ki az olvasottakat, és alakítsa ki saját álláspontját, véleményét a körülöttünk levő világról.

De ahogyan azt a híres argentin író, Borges megfogalmazta: „Akárcsak az olvasás, az előadás is közös munka, és azok, akik hallgatják, nem kevésbé fontosak, mint az, aki beszél...”

Hiszem, hogy a lap munkássága nem hiábavaló, és a Tanú-nak hosszú évekig helye lesz a polgári Magyarország kulturális térképén.

Adjon Isten ehhez mindig elegendő erőt!



Szabó Piroska

2012. október 24., szerda

A "Populista"




Jelenünket a múltban építettük fel, jövőnket most teremtjük!

De tegyük  most félre  a jövő társadalomképét és mai feladatokkal foglalkozzunk.

A nemzetnevelés mellé egy új, bizonytalan, gyakorta kétes értékű feladat , a nemzeti hangulatkeltés feladata lépett-hatalmas és félelmetes eszközökkel.

A magyar, befogadó alkat lévén, szélesre tárja kapuit....lelki és szellemi értékekben nem éppen gyarapodó világunk a "propagandának" vására lett.

Aktuális bajunk ma, hogy a tapasztalatlan "értékváltók" nem tudnak a szögről leakasztani mondjuk húszezer igazán független,  demokrata  újságírót,  hogy a kompromittálódott, szolgalelkű zsurnalisztákat leváltsa.

Nekünk, nem az a dolgunk, hogy itt, a politika jelszavait  mondjuk ki.

A mi feladatunk:szolgálat és írás.
Mi, újságírók, a magyar sorskérdések reprezentánsai kell, hogy legyünk- népi mondanivalóval a nemzet felé, nemzeti mondanivalóval a világ felé.
Itt, a szakma messzebbre tekintő vezetőire, szellemi elitjeire gondolok.

Szomorúsággal kell kifejtenem, hogy Magyarország azok közé az országok közé tartozik, ahol a közíróknak olyan feladatokat kell vállalniuk mindenesként,amelyeket szerencsésebb országokban a sajtón és az irodalmon kívüli intézmények töltenek be.  Bizonyos fokig, megtiszteltetés és külön rang a közírók számára, hogy az olvasó tőlük vár eligazítást majdnem mindenben.

A publicista kell, hogy megtestesítse azokat az intézményeket, amelyek nincsenek itt, és nem szolgálják a nép érdekeit, azokét, akik az ország számláját fizetik.
Aztán , ott a becsület, amelyre jobban kell vigyáznia, mint bármelyik politikusnak.

De mindez, természetesen sok tekintetben  el is torzítja az újságíró pályáját -aránytalanul felfokozza közéleti jelentőségét.

Ám ettől az embertől a hazában elvárnak bizonyos magatartást."Le kell tenni a lapot,  meg kell írni dolgokat, amiket esetleg nem lehet megírni mindenütt.
A nemzeti összefogás korparancs! Az igényt  és a célt fenn kell tartani, noha tudjuk, most nagy a tét!

Most, a magyarságról van szó, az egészről, az esszenciáról, a lélekről, az "anima naturaliter hungaricáról......"

Akkor tehát, mi más lehet a közírói feladat, mint a "Szellemi honvédelem"?

A mi reménykedésünk, aggódásunk arról szól, hogy tud e a nemzet alkalmazkodni az "Uniós rendhez", s szeretnénk arra erőt gyűjteni, hogy azt úgy szabhassuk magunkra, hogy élni tudjunk benne.

Egy olyan politikai és szellemi elit képe lebeg a szemem előtt, amely európai látókörű, de érdeklődéssel fordul a tömegek felé.  Nem veti el, nem becsüli le, nem tartja elavultnak a nép kultúrájának kincseit és az évszázados hagyományokat.
Az önnön értékek tisztelete és védelme nagyon is összhangba hozható az egyetemes emberiség szellemi, művészi teljesítményeinek megbecsülésével és a kor színvonalához való felzárkózással.

-Az idegen nyelvekből(latin) átvett populista elnevezés tartalmilag pontosan fedi a "népi" fogalmát és mivel politikai szóhasználatból származik,-a populizmus - idegen eredete ellenére is-alkalmasnak látszik a kormány politikai törekvéseinek jellemzésére.

2010-ben a nemzet mélyrétegei nyomták fel végre méltó képviselőiket a nemzet tudatába.
Ez a magyarság legfrissebb, 21. századi, de egyetemes igényű szellemi megnyilvánulása.
Itt lép be  az Orbán- féle reformnemzedék,-ők, még történelmi tudattól áthatott nemzedék. Az a nemzedék, amelyikre Ady is számított.

Ennek a nemzedéknek egyik legfőbb jellegzetessége, hogy a magyar terep sajátosságaiból indul ki, elemzése nem dogmatikus,ugyanakkor számol az európai fejlődés általános törvényeivel s nem függetleníti a valós lehetőségeket a magyar fejlődés előlegezhető  nemzetközi kondícióitól.

Programjukban a nemzeti féltés nyilatkozik meg, a nemzeti érdek kohéziós ereje is erős.
Ez alatt értem: a nemzeti problematikát pozitívan és együtt oldja meg.
Megkésve bár, de nagyon fontos, hogy a felszabadulás emelkedjék tiszta, történeti realitássá.
A történelmet a "hátsó lépcsőházból" nem lehet  reálisan megítélni, ám ez a "lépcsőház" is hozzátartozik az épülethez.
Keserves küzdelmet folytatunk azzal a ténnyel, hogy még mindig nincs a birtokunkban kiépített állami apparátusunk, nincs a maga lábán megálló gazdasági szerkezetünk, egységes politikai kultúránk és begyakorlott nemzeti elitünk.

Most, egy konszolidált, de ugyanakkor egy radikális reformpolitika lendítőerejéből éltetett belpolitikai fejlődés útjára léptünk, a magunk politikai életének a belső egyensúlya  mindenekelőtt
rajtunk  múlik, nem pedig rajtunk kívül álló fordulatokon.
Nincs mögöttünk a huszonéves demokrácia presztízse. Legyünk tisztában azzal, hogy Magyarország politikai ütőkártyák  szempontjából lényegesen rosszabb helyzetben van, mint bármelyik kelet- közép-európai állam.
Szabó Piroska

3 megjegyzés:

  1. Drága kolléganő!

    Maga olyan naív. Maga még mindig hisz az emberi tisztességben?
    Még amiket írkál az hagygán, de mindenféle irományt leközöl. Nem zavarja, hogy sok az ellntét a maga írományai és másoké között?

    VálaszTörlés
  2. Teljesen egyetértünk: minden raíjtunk múlik !
    Talpra mAGYarok! Ezt a talpraállást nekünk egyenként egymás kezét fogva kell megcsinálni !

    http://talpramagyarok.blogspot.hu/

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=42SISNcmAY8

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mivel értenek "Teljesen egyet" kedves hozzászólók?
      A cikkel, vagy a hozzászólással?
      Nem derül ki, csak az, hogy jelezte finoman az olvasóimnak, hogy inkább az Ön blogját olvassák.
      Szabó Piroska

      Törlés

Jó tanács

 „Putyin halálos beteg, az orosz hadsereg a padlón van – hogyan szépíti a nyugati média az ukrajnai helyzetet” – ezzel a címmel közölt publi...